•  
  • Ghid Cazare Romania - Aproape toate locurile bune de cazare din Romania

 

Autentificare / Inregistrare

Intra in contul tau:
 
     
   
     
 
     
   
     
 
 
 
Nu ai un cont? Creaza un cont facand click aici ... Ai un cont si ai uitat parola? ...
 
 
 

Abonare noutati

 
Newsletter cu Oferte Aboneaza-te la newsletterul Ghid Cazare Romania sa primesti cele mai bune oferte. Fii primul!
 
 
     
   
     
 
     
   
     
 
 
trimite
 
 

Share

 
 
 
 

Linkuri utile

 
 
 
 
 

Judete / Localitati

 
 
 
 
Manastirea Copou
 
 
 
 

Despre Manastirea Copou

 
 
Localizare: Str. Podgoriilor nr. 1, cartierul Copou, Iasi, in mijlocul unor vii din Gradina Botanica Iasi


Manastirea Podgoria Copou (cunoscuta si ca bisericuta dintre vii) este o manastire ortodoxa de maici, situata in mijlocul unor vii din Gradina Botanica din Iasi. Biserica a fost ctitorita in anul 1638 de domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) si are hramul Sfintilor Atanasie si Chiril.

In locul unde se afla astazi manastirea, era o mosie domneasca unde a existat anterior o biserica de lemn. In anul 1638, conform pisaniei in limba slavona aflata deasupra peretelui dintre pridvor si pronaos, voievodul Vasile Lupu a ctitorit in aceste locuri o biserica de piatra. Biserica aceasta a fost zidita inainte de construirea ctitoriei lui Vasile Lupu de la Manastirea Trei Ierarhi, fiind inchinata Manastirii Caracalu de la Muntele Athos.

Exista o legenda conform careia in timpul unei invazii a tatarilor in Iasi, Doamna Tudosca (Teodosia), sotia lui Vasile Lupu, a fugit in padure si s-a ascuns intr-o scorbura de copac. Odata trecut pericolul, domnitorul si-a cautat sotia pe aceste dealuri si a gasit-o cu ajutorul cainelui sau de vanatoare, Copou. Voievodul a taiat copacul scorburos si, in semn de multumire ca si-a gasit sotia nevatamata, a hotarat zidirea unei manastiri.

Pisania in limba slavona a fost tradusa de catre episcopul Melchisedec Stefanescu astfel: "Cu vointa Tatalui, cu conlucrarea Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, iata eu rob stapanului meu Domnului Dumnezeu si Mantuitorului nostru Iisus Hristos si al Treimei inchinator, Io Vasile Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domnitor al Tarii Moldovei si prea iubita Doamna noastra Teodosia si cu prea iubitii copii Ioan Voievod si Maria si Ruxanda, voi si zidi aceasta sfanta ruga in numele sfantului parintelui nostru Atanasie cel mare, Arhiepiscopul Alexandriei. In anul 7146 (=1638), Aprilie 30. Si s-a sfintit cu mana preasfantului Patriarh Kiril".

Dupa detronarea lui Vasile Lupu in anul 1653, biserica a fost arsa si daramata, fiind reconstruita de mai multe ori in decursul timpului, astfel incat nu se mai recunoaste nimic din stilul bisericii originare.

O pisanie de marmura alba, cu stema tarii, aflata pe un perete exterior al bisericii, contine o inscriptie in limba greaca in care se spune ca biserica a fost restaurata in anul 1702 de domnitorul Constantin Duca (1693-1695, 1700-1703). Inscriptia a fost tradusa de acelasi episcop Melchisedec astfel: "Innoitu-s-au sfintitul acest templu si frumos reparat de prea stralucitul si prea cinstitorul de Dumnezeu Io Constantin Duca Voievod, Domnul a toata Tara Moldovei".

In anul 1809, Serafim, egumenul Manastirii "Trei Ierarhi" a restaurat aceasta biserica, fiind asezata atunci o a treia pisanie. Pe atunci, de biserica se ocupau egumenii greci de la Manastirea Trei Ierarhi, care trimiteau aici calugari pentru a se ingriji de biserica. In anul 1850 s-a realizat pictarea bisericii.

In decembrie 1863, ca urmare a adoptarii legii secularizarii averilor manastiresti inchinate, manastirea a fost desfiintata, biserica ei fiind insa folosita in continuare ca biserica de mir.

Dupa anul 1960, biserica a fost inclusa in perimetrul Gradinii Botanice din Iasi, cea mai intinsa din Romania la acel moment. Ca urmare a neglijarii ei, biserica a inceput sa se ruineze si a necesitat ample lucrari de restaurare.

Intre anii 1983-1986, prin staruinta preotului paroh Vasile Vaida, s-au efectuat lucrari de restaurare, consolidare in interior si exterior, impodobire cu fresca, policandre si mobilier (un nou cafas) prin contributia benevola a credinciosilor si cu sprijinul Mitropoliei Moldovei si Sucevei. Pictura bisericii a fost realizata de catre pictorii Vasile si Violeta Carp din Bucuresti. In tabloul votiv sunt reprezentati Vasile Lupu si Doamna Tudosca.

A fost construita o casa parohiala mare, cu mai multe incaperi, mansarda si anexe gospodaresti. Constructia casei parohiale a fost executata de catre IPROCHIM, prin bunavointa prof.dr.ing. Dumitru Radauceanu. Ulterior, s-au imbunatatit caile de acces la biserica, fiind construita o alee betonata si s-a sistematizat cimitirul. Ultimul paroh al Parohiei "Sf. Atanasie" - Podgoria Copou a fost pr. Teodor Mera.

Dupa aproape 150 de ani, la 20 aprilie 2001 (de sarbatoarea Duminicii Mironositelor), IPS Daniel Ciobotea, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a reactivat Manastirea "Sf. Atanasie" din Podgorii - Iasi, ca manastire de calugarite, apartinand de Manastirea Galata. Reactivare a fost aprobata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (temei nr. 6544 din 28.10.1993) si de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (temei nr. 2445/2001). La 29 aprilie 2001 a avut loc slujba de reactivare a manastirii, savarsita de un mare sobor de preoti si diaconi in frunte cu IPS Daniel. Cu aceasta ocazie, biserica a primit si un al doilea hram, Duminica mironositelor.

Intreg patrimoniul Parohiei "Sf. Atanasie" - Podgoria Copou si anume biserica, cladirile anexe, curtea, cimitirul si terenurile obtinute prin Legea fondului funciar au trecut in proprietatea si administrarea Manastirii "Sf. Atanasie" Podgoria Iasi. Fosta parohie a fost rearondata avand ca biserica parohiala biserica din satul Carlig, cu hramul "Sf. Prooroc Isaia".

Initial au venit aici trei monahii de la Manastirea Galata. Prima egumena a fost numita maica rasofora Teodora Vranceanu (n. 1974). In anii urmatori, casa parohiala de langa biserica a fost extinsa pentru a fi transformata intr-un corp de chilii pentru calugarite. Pe langa pravila, maicile se mai ocupa cu lucrul in atelierele de broderie, croitorie si pictura bisericeasca.

In aprilie 2009, la Manastirea Podgoria Copou traiau paisprezece maici. Duhovnicul manastirii este protosinghelul Hrisostom Andrioaia.

Biserica se afla in mijlocul unui cimitir in care sunt inmormantati printre altii:
- acad.prof.dr. Dimitrie Mangeron (1906-1991);
- prof.dr. Mihai Todosia (1927-1995) - fost rector al Universitatii “Al. Ioan Cuza” din Iasi;
- prof.dr.doc. Gheorghe Badarau (1915-1992) - membru al Academiei de Stiinte Medicale;
- prof.dr.doc. Mihai Peiu - renumit entomolog si care a donat Muzeului Olteniei din Craiova o colectie de lepidoptere autohtone de 1.500 exemplare;
- prof.dr. Costache Tesu - profesor de pedologie si rector al Universitatii Agronomice din Iasi;
- prof.dr. Mihai Cotrut; prof.dr. Eugenie Turenschi (1922-2009 ) - profesor de botanica la Universitatea Agronomica din Iasi;
- Bogdan M. Sadoveanu (1912-1920), fiul lui Mihail Sadoveanu etc.


Sursa: Wikipedia
 
 
Comentarii
 
 
Numele tau:*
     
   
     
 
 
Email:*
     
   
     
 
 
Comentariu:*
     
   
     
 
 
Cod de securitate*
Click pe poza pentru a incerca alt cod
     
   
     
 
 
  trimite comentariul tau